Конфискацията на автомобили - работеща ли е мярката срещу пияни и дрогирани шофьори?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наказателната колегия на ВКС поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционни тектовете от НК, свързани с отнемане на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори, в частта за конфискацията на превозно средство или налагане на глоба в размер на стойността му, което не е собственост на извършилия престъплението. 

"Текстовете бяха приети много радостно, както от обществото, така и от колегите, защото има необходимост от това да има сериозни и строги санкции по отношение на онези водачи, които шофират употребили алкохол или наркотични вещества. За съжаление, законът беше приет доста калпаво в тази част и постави върховните съдии в невъзможност да го приложат. Това довежда до неефективност на закона." Това каза в студиото на "Денят започва" адвокат Мария Янева. 

"Нормативните текстове противоречат на Закона за норматимните актове. Когато говорим за глоба, ЗНА е поставил ясна дефиниция - глобата може да бъде определена в размер от - до, има минимум, има и максимум. Трябва да се вземе предвид обществената опасност на дееца и неговото имуществено състояние. Докато самата норма говори за един определен вече размер на глобата - неговата равностойност. Затова върховните съдии казват, че този закон поставя гражданите в неравностойно положение пред закона, което е абсолютно незаконно."

"Законът започна да дава ефект. Около 1500 са автомобилите, които са прибрани от полицията, не казвам отнети. Отнетите са много по-малко - към 300. Но се забелязва един респект към закона от водачите и МВР констатира това. Законът не е доизпипан, но ако останат подобни мерки, ще има ефект, защото това го има и в доста други държави", каза Емил Панчев, председател на СБА.

Вижте целия разговор във видеото.


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад