Атанас Пеканов: Държавата често пъти не е подготвена да си свърши работата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държавата често пъти не е подготвена да си свърши работата, каза вицепремиерът Атанас Пеканов в студиото на "Денят започва". Повод за коментара му е инцидентът на АМ "Струма".

Той допълни, че задачата на държавата сега е да окаже помощ на оцелелите, подкрепа на близките и да разследва ефективно това, което се е случило.

На въпроса направи ли достатъно служебният кабинет и обърна ли внимание на темата "пътна безопасност", Пеканов посочи, че по много теми страната ни не се движи с темпото, с което би трябва като европейска страна.

"Т.е. в годините не е имало подготвеност по темите и може би не е работено достатъчно много. Не мога да кажа, че в рамките на седмица или месеци ние можеше да решим всеки един от тези проблеми. Със сигурност пътната безопасност е проблем в България с оглед на многото жертви, които има по пътищата", каза Пеканов.

По думите му огромни средства са влезли в нашата страна по оперативните програми в този сектор, например за строеж на автомагистрали, средства има и за следващия програмен период. Според него проектите трябва да бъдат не само целесъобразно ефективни по разходи, но и да бъдат изпълнявани по най-добрия възможен начин с оглед на пътната безопасност.

"Транспортната свързаност и инфраструктурни елементи са много важни, но може би не е направено достатъчно за последващата им поддръжка от страна на държавата", каза още Пеканов.

По отношение на оперативните програми, Пеканов, който преди дни се е прибрал от посещение в Брюксел, допълни, че те са на последния стадий за одобрение от страна на Европейската комисия.

"Буквално в следващите дни ще получим и финалните коментари на ЕК и ще можем да вървим към подписването на т.нар. споразумение на партньорство, което ще отключи всички тези оперативни програми, които са на стойност 11 млрд. евро. Това е два пъти повече от Плана за възстановяване и устойчивост", каза вицепремиерът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад