Експерти по автотехническа безопасност: Хипотезите са две - техническа неизправност или човешка грешка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пътните експерти трябва да се ползват да се дават съвети, а не когато стават инциденти. Посоката в която работим, е да отидем да направим обследване. Трябва да се установи траекторията на автобуса и дали е имало спирачен път. Оттам хипотезите са две - техническа неизправност или човешка грешка. Когато човек заспи, спирачен път няма, когато има повреда в двигателя, спирачен път също няма", заяви в "Денят започва" Румен Дунев, председател на сдружение за автотехническа безопасност.

Излезе информация, че е имало взрив – вероятността за взрив е спукване на гума. Втора хипотеза – за да се спука гума – вероятно има друга техническа неизправност, проблеми при окачването, например. Най вероятно печката, която е на нафта, има прекъснати горивопроводи и ако е залята с гориво отвън, то автоматично става пожар, каза още той.

Според Друмев автобусът вероятно е закачил бордюра и мантинелата заради недоброто позициониране на пътя. Техническото състояние на автобуса трябва да се провери на годишен технически преглед, както и дали шофьорът е бил в адекватно състояние за работа.

"Ако хипотетично допуснем, е този автобус е минал фиктивен технически преглед в РСМ, то проблемът е при нас. Ако има единен контролен орган, който да провери дали автобусът е в изправност, ако тези факти се съберат и ако шофьорите имат чувството, че минават през страна със затегнат контрол и глоби, то тези инциденти няма да се случват толкова често", заяви Друмев

Когато се возят пътници, най-безопасно е те да са будно състояние. Спящите пътници в автобуса най-вероятно са изпаднали в шок при удара, а в същото време е започнал и огънят. Много малка част от пътниците са могли да се съвземат.

Експертът Владимир Илиев заяви, че проблемът не трябва да се глобализира и веднага да обвиняваме магистралите и пътищата.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад