БАБХ с проверки преди Великден: Как са изберем агнешкото за празника
Предаване: Денят започва, 10.04.2025
БАБХ традиционно започва засилени проверки преди Великден в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, заведения за обществено хранене, пазари и борси. Един от акцентите в проверките е качеството на агнешкото месо.
Какво показват данните на БАБХ и за какво да следим при закупването на традиционните за празника продукти?
“Тази година, както всеки път по празниците, стартира проверка с заповедта на изпълнителния директор, която е в периода от 7 април до 21 април, тоест ние сме в началото на тези проверки. Проверките са с фокус на храните, които традиционно присъстват на великденската трапеза. Това са агнешкото месо, козунаците, яйцата, в това число и бойдисани яйца, пресни плодове и зеленчуци”, обясни в “Денят започва” Бистра Иванова - началник отдел “Контрол на храните” към ОДБХ София-град .
Проверките обхващат цялата хранителна верига от месодобивните предприятия, през производствените предприятия, търговските обекти и заведенията за обществено хранене, изреди тя и допълни:
“Фокусът е върху агнешкото месо. Засега, в рамките на тези няколко дни, не са установен несъответствия. Инспекторите са непрекъснато на терен и успоредно с плановия контрол извършват и насочен контрол към тези обекти.”
Иванова припомни, че агнешкото трябва да има ясно поставена здравна маркировка и да бъде съхранявано при необходимия температурен режим.
За миналата година БАБХ е извършила повече от 4 000 проверки за периода около празниците. Съставени са 92 предписания, а броят на актовете за неправилно съхранение на храни и лоша хигиена е 21.
Санкциите са от 1000 до 3000 лева за първо нарушение.
Още подробности вижте във видеото.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News