Българите по света - как върви гласуването?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нашите сънародници могат да гласуват в 68 държави по света. Разкрити са 749 секции. Интересът към балотажа е по-нисък в сравнение с изборите от преди седмица.

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

В седем часа местно време започна изборният ден във Великобритания, където секциите са най-много зад граница - 132, 46 от тях в Лондон.

"В българското школо "Васил Левски" в Баркинг има 4 избирателни секции. Гласуването е нормално. Хората са малко по-малко от миналия път, но все пак имаме избиратели и всичко, е наред", каза Милена Везенкова.

ГЕРМАНИЯ

В Германия на балотажа гласуват в усложнена Ковид-ситуация. Там са разкрити 82 секции. Нямаме проблеми с машините и бюлетините, но избирателната активност е много ниска, казват от една от секциите в Берлин.

"Изборният ден в Берлин започна точно в 7 часа. До момента избирателната активност в четирите секции, които се намират в посолството е изключително ниска. Също така, колегите, които са в западен Берлин съобщават, че и в техните 3 секции избирателната активност е ниска", каза Катя Костова, председател на СИК - Берлин.

Повече хора се стекоха в секциите в следобедните часове и избирателната активност на българите в Германия се изравни с тази от преди седмица.

 

БЕЛГИЯ

Сънародниците ни, които живеят и работят в Белгия, гласуват в 15 секции в цялата страна.

"Гласуването мина много бързо, безболезнено. Всичко беше наред. Дано вече да е последно, защото ще трябва да ни плащат бензина, че идваме от много далече", казва избирателка.

"Вече мисля, че има повече яснота какво искаме българският народ. Така че се надявам наистина да бъдат последните избори", каза избирател.

ЛЮКСЕМБУРГ

Две секции са разкрити и в Люксембург. До ранния следобед избирателната активност и в двете държави е била ниска.

Автор: Теодора Гатева

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад