Български учени с пробив: Растението каменен лотос в битката срещу COVID-19

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Може ли едно растение да ни помогне в борбата с COVID-19? Проект, обединяващ усилията на български учени от 5 научни организации, изучава лечебните свойства на растението каменен лотос при грипните вируси и коронавирусите. За растението, което успешно влиза в битка с коронавируса, в студиото на “Денят започва” говори ръководителят на проекта - доц. д-р Надежда Маркова от Института по органична химия с център по фитохимия към БАН.

Каменният лотос по произход е от Мексико, но е широко разпространен в Тайван, където се използва широко и като храна, и като билка. Учените там са изследвали антитуморното, противовъзпалителното и антиоксидантното му въздействие, действието при различни заболявания на черния дроб, панкреаса и хипертония, обясни доц. Маркова.

“Никой, обаче, не се е сетил да изследва антивирусните му свойства. Ние решихме да направим това”, отбеляза тя и добави, че и тяхното откритие, както и много други неща в науката, започнало случайно.

Изследванията стартират още през 2017 година, когато било забелязано действието на растението при лечението на конюктивит и херпес. Нашите учени проучвали лечебните свойства на каменния лотос и при грипните вируси, но след началото на пандемията се насочили и към действието му върху човешкия коронавирус H229E, който е от семейство на РНК-ови вируси като COVID-19.

“Там открихме не толкова силно действие, както при херпеса и грипните вируси, но достатъчно добро - над 63% активност, инхибираща към размножаването на вирусите" , каза доц. Маркова и поясни, че че каменния лотос няма токсичност, а в състава му има много мастни киселини - Омега-3 и Омега-6, и амино и фенолни киселини.

В проекта участват Институтът по органична химия с Център по фитохимия, Институтът по микробиология и Институтът по обща и неорганична химия на БАН, Националният център по заразни и паразитни болести и Агробиоинститутът към Селскостопанската академия.

Какво още каза доц. д-р Надежда Маркова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад