Българските борци започнаха най-голямото си предизвикателство за годината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българските борци започват най-голямото си предизвикателство през 2022 г. След изключително успешното Европейско първенство през пролетта в Будапеща надеждите са за добро представяне и в Белград. Шампионатът на Стария континент завърши с общо 10 медала за България в трите стила. В женския ни тим имат амбиции да продължат серията от три поредни световни първенства със спечелен медал. Като в два от случаите момичетата триумфираха с титла.

„На Световно първенство винаги конкуренцията е жестока, така че нищо изненадващо, всички сме гладни за медали и успехи. Целта винаги е била да вървим нагоре, светът да се съобразява с нас, а не ние със света“, сподели старши треньорът на жените Петър Касабов.

Спора за титулярното място в категория до 62 килограма между двете титулувани състезателки Биляна Дудова и Тайбе Юсеин беше решен в полза на Дудова, която триумфира на държавното първенство и взе първото място на международния турнир в Румъния. Силната конкуренция между двете остави бронзовата медалистка от игрите в Токио Юсеин извън състава и тя реши да се оперира от стара контузия.

Важното е, че момента си е вкъщи, щастлива, изписана е. И я чакам след два месеца отново при нас“, каза още Касабов.

Женският ни отбор се допълва от третата от Летните олимпийски игри в Токио Евелина Николова, европейските шампионки от 2020 г.  Мими Христова и Миглена Селишка и София Георгиева. И четирите имат зад гърба си огромен опит на големи първенства в последните години. Николова беше поставена сред фаворитките в категория до 57 килограма, а специалистите очакват с огромен интерес евентуален нейн двубой срещу украйнката Алина Хрушина. Двете пренасят съревнованието от Еврошампионата в Будапеща и на тепиха в Белград. Амбиции за медали имат и другите ни момичета.

В свободния стил вече 7 години се чака медал от Световно първенство. За последно Владимир Дубов се окичи с бронз в Лас Вегас през 2015-та. 34-годишният борец е в състава и сега. В тима са още Георги Вангелов, Рамазан Рамазанов, Мирослав Киров, Али Паша Умарпашаев, Ахмед Магамаев и Ахмед Батаев.Трите медала от Европейското по-рано тази година са добра основа, на която да се стъпи

В "Щарк Арена" конкуренцията за отличията ще бъде безмилостна. Очакванията са за изключително силно първенство с участието на близо 800 състезатели в трите стила.Българските борци започнаха най-голямото си предизвикателство през 2022 година. След изключително успешното Европейско първенство в Будапеща през пролетта, сега надеждите са за добро представяне на шампионата на планетата в Белград.

БНТ 3 ще излъчва финалите от Световното първенство по борба в Белград.

Още за подготовката и очакванията на състезателите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад