Мъжкият национален отбор на Евробаскет 2022 - можеше ли повече

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След 11 години България се завърна сред европейския баскетболен елит. Очакванията към тима ни бяха умерени, а надеждите за нещо повече - свързани с класата и уменията на двамата ни лидери - Александър Везенков и Дий Бост, отборния дух, който ни изпрати на еврофиналите и опита на селекционера Росен Барчовски. В крайна сметка националите запазиха интригата до последно, като не издържаха най-вече физически в последните 10 минути в решаващия двубой срещу Белгия, за да се класрат за 1/8-финалите.

Като изключим първия мач срещу Испания, тимът ни беше равностоен в големи периоди от двубоите срещу гранд като Турция и солиден тим като Черна гора. Срещу домакина Грузия, "лъвовете" демонстрираха и здрава психика, след като не се поддадоха на хитрините на домакините и негостоприемната атмосфера в "Тбилиси Арена", за да постигнат първи успех на Европейско първенство от 2011 година.

Всъщност класирането сред 16-те най-добри на Евробаскет 2022-ра нямаше да бъде незаслужено, но нямаше и как да замаскира проблемите в българския баскетбол, завесета към които открехна Везенков след мача срещу Черна гора. Добрите включвания на Емил Стоилов, Андрей Иванов и Иван Алипиев дават лъч надежда, а към тях трябва да добавим Йордан Минчев, Константин Костадинов и Борислав Младенов, които заради различни причини не бяха в отбора, но също носят перспектива за бъдещето. Общото между повечето от тях и Везенков е, че в различни моменти, развитето им е преминало в чужбина, което отставило своя положителен отпечатък. Ако не беше изградил таланта си в Гърция, а в България едва ли потенциалът на Везенков щеше да бъде развит до настоящите висини.

Гледайки в перспектива, отсъствието на добри условия за развитие на подрастващите в голяма част от клубовете се очертава и като генералната беда за бъдещето - липсата на подобни диаманти в по-малките национални гарнитури и последващото им качественото им шлифоване в българската баскетболна среда. И ако не бъдат разрешени чрез работеща стратегия за развитие на школите възможно най-скоро, то следващото класиране за голям баскетболен форум при мъжете може и да бъде след далеч повече от 11 години.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад