Българското културно наследство във филмите на Бетани Хюз

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българската култура не престава да впечатлява всички чужденци, които идват в страната ни. Тя остава своеобразен мост между съвремието и миналото. Професор Бетани Хюз е преподавател по средновековна история във водещите британски университети Кеймбридж и Оксфорд. С нея се срещаме в края на нейното пътуване по България, където тя заснема свой нов филм за културното ни наследство. Помолих я в началото на разговора ни да ми разкаже малко повече за това какво днес отново я е довело в България.
 
Бетани Хюз, британска тевизионна водеща: В момента работя по поредица, наречена Съкровищата на света. Исках да дойда в България, защото знаех колко богато е вашето културно наследство. Била съм и преди тук като изследовател, правих проучвания за моите книги, изучавах историята на древните гърци, на римляните и траките. Първото ми посещение беше преди 15 години и бях твърдо решена да направя талевизионен филм за чудесата на България. Защото това което се е случвало по вашите земи, е така важно и вдъхновяващо за света.

Бетани Хюз е впечатлена от българското нестинарство и питам срещала ли е друг подобен обичай в държавите, в които е снимала своите документални филми?

Бетани Хюз, британска тевизионна водеща: Виждала съм и в други страни хората да ходят по живи въглени. Но когато снимахме българските нестинари, за пръв път успях да видя отблизо стъпалата на тези мъже. Те минаха през огъня и краката им не бяха изгорени. За мен това беше разтърсващо и ценно преживяване, беше много вълнуващо. И като си помислиш, че нестинарските танци са традиция, продължила с векове – за мен, като историк, е удивително да мога да го наблюдавам.

Самата Бетани Хюз разказва как е танцувала български хора.
 
Бетани Хюз, британска тевизионна водеща: Когато снимахме нестинарите, хората ме дръпнаха да се включа в традиционните танци, а аз наистина обичам да танцувам, не бих отказала, щеше да е грубо, а и камерите снимаха... и аз се включих в хорото и така се случи, че танцувах около три часа без да прекъсвам кръга. Беше необичайно, наистина, но хората в селото така добре ме посрещнаха, сякаш всички едновремнно ме бяха прегърнали. За мен беше чест да ги посетя.

Безспорно най - голям интерес в последно време сред чуждестранните посетители у нас предизвиква Епископската базилика в Пловдив и нейните подови мозайки в един от най- древните градове не само в България, но и на Балканите. Тя и екипът ѝ са снимали там.

Бетани Хюз, британска тевизионна водеща: Епископската Базилика на античния Филипопол в Пловдив, с подовите мозайки, които са така добре запазани, с удивителните образи на птици и красивите декорации от ранното християнсто – беше така вълнуващо да снимам там! И това е уникално място, не съм виждала друго такова. Това откритие е наистина необикновено.

Бетани Хюз успява да разкаже и покаже България много успешно пред западния зрител:

"Аз съм от Великобритания и тази програма, разбира се, ще бъде показана в моята страна, но ще може да се гледа и в още 120 други страни по света. Мисля, че ние, хората, сме любопитни по природа и е чудесно да научаваме за други места и култури. И ето – най-старото обработено злато в света е открито в България, във Варна. Ако питате хората къде е най-старото обработено злато, сигурно ще ви кажат – ами в Южна Америка, Елдорадо или в Египет, но не – то е тук, в България. Вашата страна е пълна с тайни и изненади, и интригуващи исторически подробности, за които светът трябва да научи."

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад