Бързите кредити - условията и правата на потребителите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във връзка с дела, заведени в съда на ЕС, вече има конкретно решение, което вероятно ще повлияе на средата на небанково кредитиране, т.нар. Бързи кредити.

“На 21 март излезе това решение по запитване на Софийски районен съд по текущо дело. Едно от дружествата събира такси, които не са отразени в годишния процент на разходите. Годишният процент на разходите би трябвало да е крайната цена на договора, тоест общата сума, която длъжникът трябва да заплати след получаване на кредита. В случая трите такси, които са начислявани и не са били отразявани в годишния процент на разходите, на практика оскъпяват кредита впоследствие - нещо, което не е коректно съобщено преди подписването на договора”, обясни в студиото на “Денят започва” Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители”.

Той подчерта, че това не е изолиран случай - с въвеждането на таван на кредитите е започнало и прилагането на подобни практики.

Според Николай Цветанов - председател на Асоциация за отговорно небанково кредитиране, бързите кредити са “силно регулирани”.

“Въпросът е, че в момента в регистъра на БНБ има вписани над 300 небанкови финансови институции и вероятно последващият контрол над тях се осъществява трудно, особено на местно ниво”, отбеляза той.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад