Съветите на пулмолога: Ограничете физическите натоварвания и престоя навън

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Традиционно силната концентрация на фини прахови частици в някои градове, високите нива на сахарски прах в атмосферата през последните дни и сезонът на полените са сериозно изпитание за хората с респираторни и дихателни проблеми.

"Необичайно е времето днес - летни температурите през март и април, което е стрес за нашия организъм. Заедно с това южният полъх донесе сахарския прах, който доувеличи замърсения въздух. Многото ремонтни дейности също са източник на фини прахови частици, особено когато се засили вятърът. Това може да доведе до кашлица, кихане, дразнене на очите, но това за защитни механизми на нашия организъм. Искам да отправя съвет, особено към младите хора, които карат велосипеди или обичат да тичат сутрин - да ограничат тези движения. Тежките физически натоварвания, които усилват дихателните движения в също да бъдат ограничени в този период. Хронично болните пациенти по възможност да ограничават продължителния престой навън през този период”, каза в “Денят започва” пулмологът д-р София Ангелова.

Тя посъветва пациентите с бронхиална астма и с хронично обструктивна белодробна болест да не забравят своите медикаменти в сезона на полените.

Какво още каза д-р София Ангелова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад