Специалистите: Няма основания за твърденията за противоконституционност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Конституцията е предвидила временно съвместяване на длъжностите, включени в каталога от потенциални кандидати за служебен министър-председател. След като го е предвидила, няма значение какво пише в закона, защото конституционната норма има непосредствено действие. Това заяви в студиото на “Денят започва” доц. Борислав Цеков - доктор по конституционно право, по повод извънредно заседание на Народното събрание с една точка в дневния ред - приемане промените в Закона за БНБ на второ четене, за да може да се изпълни процедурата по назначаване на служебен министър-председател според новите правила в Конституцията.

“Добре е, че сега уреждат техническите детайли. При всички положения, става дума за следната елементарна фигура: Конституцията е предвидила, че тези длъжностни лица могат да бъдат; тогава, когато се вземе решение, че едно от тях може да бъде служебен министър-председател, се прекъсва изпълнението на заеманата служба - сега се урежда, че това ще бъде под формата на неплатена отпуска; след това заема длъжността, а след прекратяване се връща на предишната длъжност. Няма никакви основания за твърденията за противоконституционност”, разясни доц. Цеков.

Д-р Иван Брегов - правен експерт в Института по пазарна икономика, добави, че Конституцията поставя изискване кандидатите за служебен министър-председател “да не са в политическа несъвместимост и да имат свой политически неутралитет”.

“Знаем, че те ще заемат този пост по силата на конституционна норма, а не като представители на политически сили, излъчени от тях. Така че и аз не виждам условия за противоконституционност”, заяви той.

Какво още казаха конституционалистите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад