Бившият зам.-министър Димитър Петров: Аз не съм сезирал КПКОНПИ за тестовете

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

КПКОНПИ започна проверка по изнесени в публичното пространство данни за нарушения при сключването на договорите за доставка на тестовете за децата в училищата. Разкрития за подобни нарушения направи бившият заместник-здравен министър д-р Димитър Петров, който коментира темата в студиото на "Говори сега".

Аз не съм сезирал КПКОНПИ и доколкото знам е сезирано от фирми, участвали в процедурата, каза Петров.

"Досегът ми до тази процедура беше дали има пари в бюджета за тези дейности. С парите нямаше проблем, но ми направи впечатление, че министър Кацаров каза следното - имахме отпуснати 12,8 милиона и купихме 4 и половина, вместо 1 милион и половина тестове, вижте колко евтино. За тях имаше докладна към МС, където изчислената цена за тест беше 8,20 лева, а в аптеките подобни тестове се продават по 6 лева. Това е ситуацията", обясни той.

Според него е трябвало да се обяви процедура за цялата стойност - колко тестове могат да се купят за 12,8 милиона лева. Той беше категоричен, че не е имало никакви основания да се разделя процедурата за поръчка на тестовете.

"На първата процедура се явиха две фирми - едната за три дни достави тестовете, другата изчезна без да си подпише договора и аз настоявах незабавно да прекратим отношенията си с нея, обясни Петков. Заради това, малките деца в половината области не тръгнаха на училище. След това - при втората процедура се класираха фирмите, а министърът предложи за забавяне вместо 0,5%, 10% неустойка", разказа бившият заместник-министър и добави, че за 1-2 дни не може да се иска такава неустойка.

Той сподели, че е много разочарован, защото заради тази поръчка се е забавило поне с две седмици тръгването на големите ученици на училище.

Петров отбеляза още, че ресорният заместник-министър - д-р Златанов, е бил изолиран от тази поръчка, която се е  водила от началника на кабинета на министър Кацаров незнайно защо.

"Това мое махане удивително съвпада с нещата около тази процедура", подчерта той.

По думите му месец преди това е отказал да подпише докладна за сливането на Педиатрията и болница "Лозенец". Може би аз не трябваше да съм в министерството, предположи Петров и допълни, че се надява това сливане да се преразгледа от следващия министър. За него карето на "Александровска" е най-доброто място за детска болница.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад