"За" и “против" съкращенията на държавни служители

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Правителството вече е с ясен състав, но новият бюджет беше отложен за приемане за януари догодина. Засега от публичните разговори е ясно, че ще се повишат, минималната работна заплата, майчинството за втората година и пенсиите. Все още бъдещите управляващи отричат нуждата от нов 10-милиарден дълг, какъвто беше заложен в проекта за бюджет на служебния кабинет, но въпреки това очакват 4.5% дефицит. На глас беше изговорена и заявката за 15% съкращения в бюджетната сфера.

От КНСБ обявиха, че са готови на протест, ако има 15% съкращения на държавни служители. Според тях освобождаването на 30 000 души ще увеличи шоково безработицата и ще натовари социалната система.

"30 000 души са в момента 1/5 от общото равнище на безработните в цяла България. Това е шоково вдигане. Първоначалните дебати бяха 30 000 до края на мандата, сега станаха до следващата година", каза Любослав Костов - директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Информацията за бъдещи съкращения обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и предложен от тях за финансов министър Асен Василев. В същото време политическата формация даде заявка за увеличаване на броя на министерствата.

"В този смисъл е хубаво да спре популизмът на българските управляващи, както и предходните, впрочем, така и тези, които се очаква да дойдат и да спрат да лъжат, че ще намалят още повече държавната администрация. Няма накъде", каза Ваня Григорова - икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Работодателите се обявиха "за" идеята да бъдат съкратени държавни служители.

Една трета от тези 30 000 души всъщност са пенсионери и могат да работят като консултанти със сигурен доход - пенсия. Може би 1/3 са незаети места, така че тези, които биха били ефективно съкратени са от порядъка на десетина хиляди, каза Васил Велев - председател на АИКБ.

КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха и против удължаване на мярката за намалено ДДС от 20% на 9% за някои стоки и услуги до края на пандемията.

"Там основната идея е да се удължи мярката за диференцирано ДДС за ресторантьорския бизнес и хотелиерския. Според нас това ощетява държавния бюджет, тъй като в момента вече минимум 250 млн. лв. са загубени, с това удължение най-вероятно още толкова", каза Любослав Костов - директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Междувременно от БСП възразиха срещу текстове в коалиционното споразумение, касаещи социалната сфера. Лидерът на партията предизвика спешна среща на евентуалните коалиционни партньори. След нея Корнелия Нинова увери, че няма повече неясноти и противоречия по социалния пакет в документа.

"Уточнихме всичко в законодателната програма. Да, както казах сутринта, ние имахме забележки по законодателната програма в социалната сфера, но всичко е решено и е разположено в бюджетирането за догодина", каза Корнелия Нинова - лидер на БСП за България.

Как ще продължи социалното партньорство между новите управляващи, работодателите и синдикатите - ще покажат следващите седмици, не много леки, както неведнъж подчертаха в анализите си политически и икономически наблюдатели.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад