Ще изпадне ли Европа в политически вакуум след ерата Меркел

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Официално настъпи краят на ерата "Меркел", след като германският Бундестаг избра социалдемократ Олаф Шолц за нов канцлер на Германия. С това приключи 16-годишното управление на консервативния Християндемократически съюз начело с Ангела Меркел, като на негово място властта пое трипартийното коалиционно правителство на Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи.

Песен на пънк иконата Нина Хаген от времето на бившата ГДР беше специално разучена от оркестъра на Бундесвера, за да изпрати с нея канцлера Ангела Меркел.Пак по нейно желание звуча и песента "Трябва да валят червени рози за мен"- мелодия за мечтите на тийнейджърка, в която се пее " Искам всичко или нищо".

Церемонията във военното министерство в Берлин сложи край на 31-годишната политическа кариера на най-влиятелната жена в света.

Канцлерката устоя на не една и две кризи, остана непоклатима пред възхода на популистите.

Тя е на 35 , когато Берлинската стена пада. Младата физичка изоставя науката и се захваща с политиката. Отгледана в източна Германия тя твърдо вярва в западногерманските ценности. Открива я канцлерът на обединението Хелмут Кол. Неговата "медхен" обаче години по-късно го детронира и става лидер на Християндемокартическия съюз.

Най-важната си победа печели през 2005-та срещу социалдемократа Герхард Шрьодер. Става първата жена канцлер на Федералната република. 16 години е начело на най-мощната икономика в Европа. Управлява без скандали и е най-популярният политик в родината си.

Като германски канцлер, тя се среща с четирима френски президенти, петима британски и осем италиански премиери. Топли са отношенията ѝ с всички американски президенти, с изключение на Доналд Тръмп. Подкрепя санкциите срещу Русия заради анексирания Крим.

В често турбулентна обстановка е символ на стабилност.Критикуват я за начина, по който овладява кризата в еврозоната.

Недоволни има и когато през 2015-та отвори вратите на бленуваната Германия за над един милион избягали от война, глад и репресии.

Нейното "Ще се справим" звучеше почти като "Да, ние можем, на Обама".

Със същата увереност подходи и към последното голямо изпитание - пандемията от коронавирус. Също като наследника си Олаф Шолц, Меркел е привърженик на задължителната ваксинация независимо от протестите в Германия.

Според наблюдатели, през последното десетилетие е имало само един лидер на Европа - канцлерът Ангела Меркел. И сега, когато тя напусна поста си, започва състезание кой ще заеме мястото й на европейската сцена.

Анализатори в Брюксел смятат, че оттеглянето й ще остави политически вакуум, който трудно ще бъде запълнен.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад