Богдан Кирилов: През февруари и март очакваме още доставки на ваксини

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес получихме 14 040 дози на ваксини срещу COVID-19, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг. фарм. Богдан Кирилов.

"Получихме 14 040 дози, като компенсирахме тези, които не пристигнаха миналата седмица. Очаква се в следващия месец допълнително около 2300 компенсация. През февруари ще имаме доставка на 83 000, а през март 104 000. За март все още не са окончателни, очаква се да са повече", поясни той.

Кога ще може да започне масовата ваксинация на населението в България зависи изцяло от това кога ваксините ще получат разрешение за употреба и кога компаниите ще започнат доставките. Очакванията са все пак стартът да може да бъде даден в средата на март или април, коментира Богдан Кирилов.

В следващите дни очакваме доставка и на 3600 дози на ваксината на „Модерна“. "За доставката на ваксината на "Модерна" все още нямаме конкретна дата, но своевременно ще бъде дадена информация", обясни Кирилов.

Директорът на Агенцията по лекарствата съобщи още, че в края на седмицата се очаква да бъде одобрена и ваксината на "Астра Зенека", а съвсем скоро се очаква да бъде одобрена и четвърта ваксина, която да ускори масовото имунизиране - тази на "Джонсън и Джонсън".

„При положение, че пет ваксини получат разрешение за употреба до средата на годината това означава, че 2,5 милиона, индикативно, ще могат да бъдат ваксинирани до средата на годината“, заяви Богдан Кирилов.

Той коментира още, че няма данни първите две ваксини, които вече получиха одобрение, да не действат при новите щамове на коронавируса.

Акценти