Как община Асеновград решава проблема с нерегламентираните сметища

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Край околовръстния път на Асеновград купищата боклук са честа гледка. Районът на новото гробище от години се използва сметище - тук се складира както битов, така и строителен отпадък. Мястото е било почистено през декември, но въпреки усилията на общината, боклуците се трупат отново.

“Опитваме да се справим с проблема, като почистваме периодично… Извършваме периодично проверки с инспектори от полицията и при залавяне на нарушители съставяме актове. Голяма част от хората, които изхвърлят отпадък, са от ромски произход и хора с фирми, които изхвърлят строителен и едрогабаритен отпадък”, каза в “Денят започва” Дора Манолова - началник на отдел “Екология” в община Асеновград.

Размерът на глобите е от 50 до 500 лева. По думите ѝ е много трудно да се събират наложените глоби - нещо повече, въпреки съставените актове, събираемостта е нулева.

Манолова опроверга информацията, че през 2020 година на община Асеновград са съставени три констативни протокола по Закона за управление на отпадъците.

“За 2020 година община Асеновград е изрядна. По наша вътрешна проверка и след съвместни проверки с РИОСВ-Пловдив нямаме нито един съставен акт или издадени наказателни постановления за нерегламентирани замърсявания”, заяви тя.

Какво още каза началникът на отдел “Екология” в община Асеновград вижте във видеото.