Богдан Милчев: Оценката на риска помага да се управляват ресурсите за намаляване на опасните места по пътя

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През 2020 години сме една от малкото страни в ЕС, които успяха с почти 50% да намалят жертвите по пътищата, отбеляза в "Денят започва с Георги Любенов" Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност. Цялата година беше ограничено движението, само две неща са различни от предходните 2018 и 2019 г. - пандемията, която намали движението, и "статистическите победи, които българското правителство си приписа", каза Милчев. Според него през април статистиката ще покаже съвсем други числа. По думите му имаме проблеми със статистиката. 

"Всяка година МВР отчитат местата с концентрация на тежки пътнотранспортни произшествия около 90. Гръцкият премиер представи тяхната оценка на риска със 7000 опасни места в цяла Гърция, в Швейцария имат около 4000. Ние идентифицирахме над 1500 у нас, само в София са около 100", каза директорът на Института за пътна безопасност. 

Поясни, че всичко е въпрос на методология и разбиране кое е опасно. Оценката на риска, която са изготвили, помага да се насочат ресурсите в посока, в която е правилно да се харчат и да може да се управлява рискът. 

Създадената преди 2 години Държавна агенция "Пътна безопасност", след катастрофата при Своге, е със задачата да управлява риска, но все още тя няма правомощия, подчерта Богдан Милчев. 

 

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад