Проф. Вълчев: Големият брой изменения на нормативните актове разколебава чувството за справедливост

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Исторически винаги хората сса търсели връзка между правилата, по които живеят във всекидневния живот, и някакъв по-висш идеал. Големият въпрос е, че в съвременните общества действат твърде голям брой правила във всяка една област и обикновеният човек не може да ги знае едновременно, каза в "Денят започва с Георги Любенов" проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". 

"В България годишно се приемат около 1000 изменения и допълнения на нормативни актове - около 200 на закони и около 800 на подзаконови нормативни актове", посочи проф. Вълчев, като уточни, че това са само измененията и допълненията.

И това разколебава чувството за справедливост у хората. Големият брой регулации, огромната динамика на тези регулации пречат на обикновения човек да разбере кои точно правила действат в определен момент. Трагедията със смъртта на 16-годишното момче не е първата. Вълчев припомни случая, когато сграда се срути на ул. "Алабин" и уби две млади жени. 

"В момента тече съдебната фаза на производството и вероятно нищо няма да се случи - не защото съдиите не са добри, а защото сградата почти веднага след това е била разрушена, т.е. няма как да се установят някои неща, които са от значение за разследването. В България това е един системен проблем", разясни проф. Вълчев. 

"Когато говорим за търсене на отговорност, трябва да имаме предвид три неща едновременно: на първо място въпросът за наказателната отговорност, когато е извършено престъпление, второ - въпрос за имуществена отговорност и на трето място - политическата отговорност" отбеляза деканът на Юридическия факултет. 

По думите му в България има две системи, които работят изключително зле - системата на здравеопазването и градоустройството - по-точно изграждането и поддържането на инфраструктури, където нещата са просто трагични. 

"Публичните състеми са създадени в услуга на гражданите, не са създадени в услуга на някой, който да прикрие отговорността си зад това", подчера Даниел Вълчев. 

За да има някаква промяна, Вълчев посочи, че е нужно да бъдат стимулирана системата на масовите искове - колективните искове са много ефективно средство за вкарване в правия път на тези системи и хората, които работат там.

По отношението към ваксинирането проф. Вълчев подчерта, че не е против ваксините по принцип, и трите му деца са били ваксинирани според ваксинационния календар, но никога не са се ваксинирали срещу грип. "Не считам, че нещо сега измислено трябва аз да експериментирам", каза Даниел Вълчев, като подчерта, че съзнава рисковете. 

Какво още коментира деканът на Юридическия факултет вижте във видеото.