Болниците са заплашени от фалити заради скъпото лечение на COVID пациенти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

10 000 болни от COVID-19 регистрира и днес здравната ни система. Засега все още места в болниците има, но прогнозите са, че през следващата седмица тази ситуация ще се промени.

В същото време частните и държавните болнични заведения алармираха, че са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети в разгара на петата ковид вълна.

Пациенти с COVID-19 се приемат за лечение в болница по една от трите клинични пътеки. (графика на клиничните пътеки) Парите, които се отпускат по тях от Здравната каса едва стигат за 5-дневно лечение на случаите, при които няма усложнения, изчисляват от Българската болнична асоциация.

"Здравната пътека за ковид в момента е 1450 лв. С минимален престой 5 дни. Искам да Ви кажа, че не ми е известен случай в нашето лечебно заведение и в заведенията, които аз познавам в Болничната асоциация да бъдат изписани пациенти преди 5 дни, т.е., преди минималния престой. Както и да ги смятаме, едни 300, 400 лв. на ден при всички случаи са недостатъчни. В най-добрия случай може би стигаме 0 на 0, но те са толкова малко случаите, че виждаме, че лечебните заведения като цяло, не говорим за отделни лечебни заведения се оплакват и наистина са притеснени от възможността да продължават да лекуват пациенти с ковид, поради факта, че задлъжняват и не могат да покриват разходите, които правят", обясни Андрей Марков - заместник-председател на Българска болнична асоциация.

БНТ: За какво стигат парите от клиничните пътеки?

Андрей Марков: В най-голяма част от случаите служат основно за осигуряване на топло, на някаква храна, на някои видове препарати, не винаги в максимален обем и като цяло са дефицитни по отношение на покриването на всички разходи в системата.

В ситуация, в която пациент с Ковид имат падане на хемоглобин например, което е обичайно състояние на тези болни, се прилагат 4 - 5 ампули "Албомин". Една ампула е 100 лв. Голяма част от пътеката отива за това лечение, но не всички го прилагат, защото пред уплахата, че няма да могат да покрият разходите, не ги осигуряват.

БНТ: И с какво го заместват?

Андрей Марков: Често пъти на пациентите, което според мен и според нашето лечебно заведение е абсолютно недопустимо и забранено, е пациентите да си носят някои лекарства, да търсят начини да си ги снабдяват от аптечната мрежа или по неведоми пътища да си осигуряват допълнително лекарства с връзки, с познати, с транспортни средства от чужбина и т.н. Това е абсолютно нередно и вредно за пациентите, защото много лесно стават грешки, много лесно става беля.

По какъв начин се разпределят парите от клиничните пътеки и колко струва лечението на пациент с Ковид обаче нито здравното министерство, нито болниците се ангажират да кажат.

"Много са различни вариантите на разходи, те са безкрайни в момента. Един престой от 7 дни в нашето лечебно заведение струва около 6000 лв., т.е. ние харчим по около 700-800 лв. на ден. Пациенти, които пребивават около 90 дни в реанимация, а такива има не малко, разходите са от порядъка на 50 - 60 000 лв. за всеки", обясни Андрей Марков.

За да не фалират и да не връщат пациенти, много болници разчитат на дарения от пациенти. А от Асоциацията на болниците настояват за увеличение на клиничните пътеки.

Андрей Марков: Моето мнение е, че трябва да стане 5000 лв. и то сега и веднага. Защо хората в България умират повече от Ковид, а другите страни не толкова.

БНТ: Вие кажете?

Андрей Марков: Именно заради това, че сме дефицитни в терапевтичния план. Дефицитни в актуалните медикаменти и средства, с които да лекуваме. След като не се дават всички препарати, които са необходими и медикаменти, това, ако е пестене. Това на практика е геноцид.

Исканията на болници да се вдигнат клиничните пътеки са основателни, заради инфлацията и увеличените разходи, казва здравният икономист Аркади Шарков.

"Клиничната пътека поне трябва да се вдигне с около 30-40 % в идната година, ако очакваме висока заболеваемост. Тези 30% би помогнало на лечебните заведения да покрият сметките си за електричество, които в момента нарастват както в българския, така и в световен план. Трябва да стигнат за покачените цени на консумативите, които са нерегламентирана стока, както и по отношение на медицинските изделия, които също са нерегулирани в една голяма степен по отношение на ценовото нарастване. ", коментира здравният икономист Аркади Шарков.

Ако няма промяна на цените на клиничните пътеки, най-засегнати ще са общинските болници, а в частните може да се стигне до затваряне на отделения.

"Никога не е спекулативно, особено по отношение на инфлационния период, в който се намираме, да говорим за фалити на лечебни заведения", допълни Шарков.

От Здравната каса не пожелаха да коментират темата, заради липса на бюджет за 2022г. През 2021-а Касата е платила за лечение на пациенти с COVID-19 малко над един милион и 600 000 лв., а от началото на пандемията досега на болниците са изплатени над 2 милиона и 100 хиляди лв.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад