Борис Бонев: Номерът на Борисов - "ние сме опозиция, от нас нищо не зависи", няма да мине

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Директно се обръщам към Бойко Борисов и му казвам, че ако си мисли, че ще бяга от отговорност за случващото се в СОС, че ще му минава номерът "ние сме опозиция, от нас нищо не зависи", е в грешка. Това заяви в студиото на "Денят започва" общинският съветник от “Спаси София” Борис Бонев.

"Вие управлявате най-важните комисии, осигурихте си подкрепата на БСП и на останалите малки партии и в момента сте управляващото мнозинство в съвета. Ако имаше "изчегъртване" на ГЕРБ, доста голяма част от администрацията щеше да си е заминала", отбеляза той.

Според него "не може най-голямата група в Общинския съвет да бъде оставена без нито една от важните комисии, защото не е демократично и не е правилно".

"Защо в парламента изведнъж може управляващото мнозинство да има не просто най-много комисии, а на практика всички комисии, а в СОС ние като най-голяма група сме оставени без нито една от най-важните комисии", запита Бонев.

Той се надява на заседанието в четвъртък останалите партии да има преосмислят позициите си. Разговорите за комисиите е трябвало да се проведат още преди избора на председател на СОС, според него:

"На всяка една среща, която имахме за избор на председател, ние коментирахме и нуждата да говорим за комисиите. Моят аргумент беше, че е хубаво, ще изберем председател някак си, но ако не се разберем за комисиите предварително, буквално на следващата стъпка, ние отново ще блокираме. Точно и както се получи. Гласувахме да се проведе това заседание, въпреки че казахме изрично, че то, според нас, не отговаря на правилник, но не можехме да си тръгнем, защото тогава просто щяхме да бъдем обвинени, че бягаме от отговорност."

По думите му вместо открити, честни, демократични преговори за това как да бъдат разпределени председателските места на комисиите, се е реализирала сглобка на местно ниво, но без участието на ПП-ДБ и "Спаси София".

За Бонев най-големият проблем за СОС е той да остане без избор на председател, защото общинските съветници са навлезли в "много неясно юридическо поле, което имаше различни тълкувания". 

"Дали след 13 февруари ние сме редовно заседаващ Общински съвет или сме нередовно заседаващ, дали да има избори, дали да има разпускане?! Щеше да стане наистина много проблемна ситуация", добави той.

Какво още коментира Борис Бонев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад