Съдбата на банята и минералната вода в столичния квартал "Княжево" притеснява местните жители

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Жители на столичния квартал "Княжево" се притесняват, че минералната баня в района -  най-старата в София, ще бъде унищожена, а минералната вода засегната. Повод за притесненията им са разширяването на бул. Цар Борис III, който е непосредствено до банята, и възможността за високо строителство в имотите около каптажа за минерална вода.

Казусът с опазването на банята е от години. Тя затваря врати през 2010 г. като от години има предизборни обещания, че тя ще бъде запазена и върната в експлоатация. Банята е частно-държавна собственост. От Столична община са предприели необходимите действия да я придобият и да бъде възстановена.

"Общият устройствен план предвижда пътят да бъде разширен в посока на банята и тя да бъде съборена за тази цел. За преместване на банята не може да става дума. Може да бъде изменен общият устройствен план, така че банята да не бъде съборена и пътят да не бъде разширяван. Втората причина, поради която имаме много, много сериозни притеснения, е,  че на метри от сондажа се предвижда строителство на жилищна сграда с максимална височина 26 метра - забележете, на около 8,5 м от сондажа. Това е буквално на метри от санитарно охранителна зона 1, която е най-рестриктивната и в нея не се разрешава абсолютно нищо ", заяви в "Денят започва" Любо Стефанов от гражданска инициатива "Княжевецъ".

По думите на юриста Лили Чолакова от гражданска инициатива "Княжевецъ" това, което е притеснило особено княжевци е инвестиционното намерение, планирано за мястото. 

"Към момента подробният устройствен план за строежа на сградата все още не е одобрен. Преписката е спряна заради съгласуването с две институции - Басейнова дирекция "Дунавски район" и Националния институт за недвижимо културно наследство. Това са институциите, които ще решат дали на това място ще има строителство, което може да застраши водата. Разговаряли сме с много хидролози, които са на мнение, че дълбоката изкопна дейност ще застраши сериозно водата", обясни тя.

Вижте във видеото и позиция на Столичната община и Басейнова дирекция "Дунавски район" по казуса с банята и минералната вода в "Княжево".


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад