Борислав Сандов: Не говорим за спиране на строежа на АМ "Струма", в АПИ няма пари за него

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Спирането на строежа на АМ "Струма" през Кресненското дефиле бе единственото възможно действие, защото процедурата така или иначе щеше да спре през октомври. Това заяви в "Денят започва" бившият екоминистър Борислав Сандов от "Демократична България".

Проблемът с пътищата в България и с безопасността на движение по тези пътища е изключтелно голям и то от години, а накрая се оказа, че са виновни еколозите или министърът на околната среда и водите. От 6 месеца убеждавахме АПИ, че трябва да се погрижат за пътната безопасност в участъка - нещо, което те не правят от 10 години, подчерта Сандов.

"Не говорим за спиране на проекта и магистралата, говорим за едно огромно забавяне, защото АПИ и МРРБ не искат да се съобразят с екологичното законодателство на ЕС и България. Миналата седмица разбих два мита - пари няма да се връщат за АМ "Струма" и фактите са, че в момента няма пари в АПИ и европейската програма за транспорт. Дори да го нямаше това решение, ние не можем да започнем, защото няма пари, те са пренасочени", обясни Сандов.

Сандов е категоричен, че ЕК изисква за изграждането на подобна отсечка трябва да има пълна оценка за влияние върху околната среда (ОВОС). Това включва и оценка за съвместимост "Натура 2000", защото Кресненското дефиле е едно от най-богатите на биоразнообразие места в България.

Бившият екоминистър заяви, че за изграждането на отсечката вече има избран изпълнител, макар да няма завършена екологична оценка, а бившият регионален министър Гроздан Караджов е трябвало да възложи изработване на план за алтернативни трасета, откъдето да мине "Струма".

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад