Разходка в един от най-красивите паркове в Хърватия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сега ще се разходим из един от най-известните паркове в Хърватия - Кърка, където защитата на природното богатство е основна задача за хората и държавата.

Зеленото не е клише, не е мода, зеленото е чистота, възпитание, начин на мислене. В Хърватия мислят точно така. Националният парк Кърка привлича туристи от цял свят. Привлича и партньори от 5 европейски страни. Така за два и половина милиона евро, 60 % съфинансирани от Европейския съюз, в Хърватия изпълват със съдържание думите с мисъл за природата.

Катя Жупан - ръководител връзки с обществеността в "Кърка нешънъл парк":
С този проект ние се опитваме да увеличим качеството на наблюдението на водата на река Кърка и ето защо ние поставихме в езерото Висовац оборудвано със сензори устройство, за да ни помогне да получим точни данни за качеството на водата на дневна база.

Дърветата се оглеждат в кристално-чистата вода, а тя потрепва леко. Погледът се спира там в далечината върху малък остров - точно в средата на езерото Висловац.

Катя Жупан - ръководител връзки с обществеността в Кърка нешънъл парк:
Това е остров Висовац. Управлява се от францисканската католическа общност. На посетителите им е много интересно като дойдат и видят този остров.

На брега безшумно акустира електрическа лодка.

Катя Жупан - ръководител връзки с обществеността в Кърка нешънъл парк: Ние закупихме тези две електрически лодки, за да запазим качеството на реката с намаляване на замърсяването. Съжителството между човека и природата тук има дълга традиция. Много е важно за нас да имаме добра връзка с местната общност и да използваме Национален парк Кърка като център за развитие на този регион. Защото милиони туристи от страни по целия свят идват тук. И е важно за тях да имат качествена туристическа инфраструктура, която може да бъде разработена с местната общност.

А за местната общност има допълнителни работни места. Лодката ни отвежда в нова част и сякаш нов свят от парка. Разходката преминава и през миналото с разказ за живота някога, когато с лодки или коне докарвали царевицата в мелниците, задвижвани от водата. Леко шумолене ни връща в реалността - 7 водопада показват мощ и красота. А в тях и около тях кипи живот.

Катя Жупан - ръководител връзки с обществеността в Кърка нешънъл парк: Много различни видове живеят в парка и е наш дълг да ги защитим. Ние имаме и инвазивни видове растения. Затова се присъединихме към проект, който да ни помогне да спрем или да изкореним тези инвазивни видове, за да запазим местното биоразнообразие.

А запазим е дума с мисъл за бъдещето без клишета.

автор: Милена Кирова
оператор: Владимир Богдански

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад