Борислав Сарафов: Образувано е досъдебно производство за отвличане на 12-годишния Александър

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Образувано е досъдебно производство за отвличане на 12-годишния Александър, който се издирва в Перник. Към момента обаче не се знае дали детето действително е отвлечено или е изчезнало. Мобилизирани са чрез социалните мрежи над 1000 души, които го търсят. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Коментира и инцидента на границата край Елхово. Съобщи, че братята, застреляли граничния полицай Петър Бъчваров, са се опитали да убият и военнослужещия от патрула, навлизайки на българска територия. Отхвърли твърденията на двамата подсъдими, че са действали под уплаха.

"Не са се стреснали. Понеже познавам в детайли доказателствата по делото от българска страна, мога да кажа, че са били изключително арогантни, нагли и брутални. След убийството на полицая са влезли през дупката на българска територия и са се опитали да доубият военния от патрула. И само изстрелите от негова страна са ги накарали да се върнат обратно в турска територия.

Той не очаква данните за психически проблеми на двамта братя да смекчат присъдата.

"Ако съдебно-психиатрична експертиза покаже, че те са невменяеми, те не носят наказателна отговорност, но не мисля, че това е така в случая. Тези лица явно действително за изпълзели от дълбините на генофонда, но това по никакъв начин не омаловажава деянието и смъртоносния резултат - те са убили български граничен полицай и се надявам, че ще получат заслуженото, вероятно от турския съд, но ние ще предоставим необходимите за това доказателства", коментира директорът на Следствието.

Утре на мястото на убийството ще бъде проведен следствен експеримент с участието на български и турски следователи, за да се разбере откъде точно са произведени изстрелите.

Към момента няма данни двамата братя да са се занимавали с трафик на хора, каза още Сарафов. По-скоро целта им е била да ограбват трафиканти, които често носят ценности със себе си, допълни той.

Заместник главният прокурор коментира още, че са необходими законодателни промени, за да не се разминават трафикантите с условни присъди.

Отчете дейността на НСлС като изключително успешна по отношение на конкретни разследвания. Службата израсна и кадрово, и административно, и организационно, каза той.

"Разполагаме с изключително модерно оборудване, с изключително добър специализиран софтуер, който е осигурен от нашите евроатлантически партньори за разкриване на киберпрестъпления. Службата е наистина най-добре подготвената и елитна структура за разследване в страната. И докато преди 5 години се говореше, че НСлС е в будна кома, в момента общественият и професионален имидж на Службата са много високи", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад