Божидар Божанов: Електронното управление не изисква огромни бюджети, а умното им използване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Много пъти съм казвал, че електронното управление не изисква огромни бюджети, а умното им използване, така че не сме направили съществени промени в бюджета спрямо миналата година, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов в "Още от деня".

Все още не е направен анализ на изминалите харчове за електронното управление. Първо трябва да се определи методиката и да се постави цел за какво всъщост са необходими средства, подчерта той.

"Изхарчени са много пари, свършено е твърде малко за тях", смята министърът.

Обяви, че компанията "Информационно обслужване" ще стане системен оператор на електронни услуги, като ще включва подготовка на технически задания, управление на проекти, контрол, разработка, интегриране и поддръжка на ключови системи.

"Те ще бъдат записани в каталог на услугите, който ще бъде остойностен и всяка администрация ще може да си поръчва по него какво и кога ѝ трябва", обясни Божанов.

Проектозаконът на електронното управление, представен на парламентарна комиися днес, съдържа прехвърлянето на правомощията от председателя на Държавната агенция "Електронно управление" към министъра.

"Решението на Народното събрание за структурата на Министерския съвет реално го обличаме в правомощия, защото към момента министъра на електронното управление няма много правомощия по закон. Закриваме Държавна агенция "Електронно управление" и тя се влива към минитреството", обясни Божанов.

Проектът за електронна идентификация, която да влезе в мобилния телефон, е на финалната права на разработката си, каза още министърът. Това предложение, заедно с други законопроекти като отпадането на синия талон скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

"Капацитетът за тези реформи е процесен и нормативен, тоест ние трябва да оправим процесите и да види къде гражданите се сблъскват със закононарушения", каза Божидар Божанов.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад