Жечо Станков: Цената на газа винаги спада в пролетните месеци

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според бившия зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, в момента депутат от ГЕРБ, намалението на цената на природния газ с 18 процента през февруари е очаквано.

Към средата на януари очакванията бяха поне 30 % да падне цената на газа. Както една малка пекарна си ценообразува хляба на база цената на брашното, водата, маята, тока или газа, по същия начин се ценообразува и цената на газа – на база на петролните деривати и борсовите цени, обясни Станков.

По думите му цената на газа винаги спада в пролетните месеци, когато намалява и потреблението. „Пролетните и есенните месеци се характеризират с по-ниски цени на газа, а през зимата и лятото – са по-високи“.

Мораториумът, според него, може да падне всеки един ден, в който управляващите решат. „Мораториумът беше краткосрочна мярка, която ние предложихме заради несправянето на колегите с някакъв тип реакция за успокояване на цените на тока и газа. Това, което се получи, е, че първоначално те го възприеха като динена кора, а на следващия ден го приеха с ограничение от 3 месеца. И днес предложихме нов проект на решение, с което искахме компенсация на всички небитови потребители, които изпълняват социална функция – общини, детски градини, ясли, градски транспорт, университети“, посочи депутатът от ГЕРБ.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад