Божидар Божанов, ПП-ДБ: Коалиционното споразумение не е гаранция срещу алтернативни мнозинства

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не сме близо до разпад, правим всички усилия, за да стабилизираме управлението и то да свърши някакви полезни неща и декларацията ни от петък беше в тази посока - да кажем достатъчно рано какво не е наред в конструкцията, за да го поправим. Това каза в  студиото на “Денят започва" Божидар Божанов - депутат от ПГ на “Продължаваме Промяната-Демократична България”, по повод напрежението в управлението през последните дни.

Коалиционното споразумение е инструмент, когато има типична коалиция, а в момента имаме особена формула на управление с външни белези на коалиция, отбеляза той и допълни:

"Имаме управление, което е излъчено от някакво парламентарно мнозинство, има по малко политически лица от двете страни - Мария Габриел от страна на ГЕРБ, от страна на ПП-ДБ са акад. Денков, Асен Василев и предимно експертен състав. И най-важното - няма го това ниво на доверие, което предполага една коалиция и затова настояваме да намерим други формули. Коалиционното споразумение няма да промени фундаментално нито доверието, нито склонността на едната или другата страна да нарушава това споразумение.”

Според него политически документи са изчетена декларация, с която са съгласни всички, приета законодателна програма, поемането на ангажимент за регулаторите и целият списък от закони, които предстои да се приемат.

“Дали това е под формата на коалиционно споразумение или на някакви различни документи, няма чак такова значение - това е политически документ”, обобщи Божанов.

Той отбеляза, че коалиционното споразумение не е гаранция срещу алтернативни мнозинства и затова ПП-ДБ са поискали публично такива , за да се изпълняват и от двете страни в управлението.

За него от самото начало е било ясно, че това няма да е лесна конструкция.

Какво още каза Божидар Божанов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад