Анализаторите: Връщането на Навални в Русия е съзнателна саможертва

Цялото предаване
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Навални не е електорален политик. Той не може да събере достатъчно гласове на избори, защото властта в Русия е силна и партиите не играят особена роля. Единственият начин да се провокира активност и нестабилност в страната са уличните протести. Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” журналистът и бивш кореспондент в Москва Валерий Тодоров в коментара си за случая “Навални”.

“Той не е типичният политически лидер. Той е лидер на недоволството, на младите, защото изключително активно използва новите медийни технологии за разлика от предишните лидери, които бяха силно изявени политици”, продължи анализа си Тодоров.

За него е спорен ефекта от завръщането на Навални в Русия, независимо, че това е “съзнателна саможертва, която го прави герой в очите на младите”.

“Всъщност Навални е част от една по-голяма политическа игра, един спектакъл от двете страни на океана - между Кремъл и Белия дом. Това противоречие ще се изостря и вероятно ще създаде нови лидери от друг тип - с политически платформи, с възможности да събират по-голям политически потенциал”, обобщи журналистът.

За десния политик и бивш депутат от СДС Иван Сотиров завръщането на Навални в Русия е “акт, който трябва да бъде адмириран”.

“Естестнено, че такъв брутален режим, който е готов да ликвидира целия си народ, за да оцелее, с мирни протести не може да бъде свален. Тук въпросът е актът на съпротива срещу корупцията и диктатурата”, акцентира той.

Опитите да се представи Навални като агент на Запада, като обслужващ битката на Запада с Путин е некореткно и част от кремълската пропаганда, категоричен беше Сотиров.

“Очевидно Путин е изключително притеснен от това, което се случва - провокация, като тази, която направи Навални, провокация в добрия смисъл… Той е руски националист, цялата му биография е такава. Навални води битка в защита на националните интереси на руския народ срещу един престъпен корумпиран режим. Той изобщо не изразява западните позиции - нещо повече, той разкритикува свалянето на профила на Тръмп в Тиутър. Навални е опозиционен лидер от мащаб, който ние в България не познаваме”, заключи той.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад