Политика, вирус и мерки - спорят социологът Мира Радева и икономистът Владимир Каролев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Страховете на обществото, свързани с корановируса, и това, което предстои в политическия живот коментираха в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” социологът Мира Радева и икономистът Владимир Каролев.

Радвам се, че медиите дават възможност да се чуят различни мнения, защото в обществен план ситуацията, в която се намираме, е изключително вредна, каза Радева.

Според нея западните демокрации са се оказали изключително крехки на фона на източния тоталитаризъм и източния авторитаризъм.

“Светът трябва да преосмисли идеите си - преди 5 години се говореше за войнстващ либерализъм, сега говорим за войнстващ етатизъм. Очевидно има огромни обществени трансформации”, обобщи социологът.

За Владимир Каролев примерът на Швеция заслужава да се следва и даде примери защо:

“Не знам защо вече не се говори за Щвеция. През март, април, на почти всяка пресконференция ни я даваха за лош пример… Според данните към вчерашна дата България е на 9-о място по смъртност на 100 хиляди души, а Швеция е на 18-о и непрекъснато пада в класациите. Говореше се, че независимо, че шведите не затвориха държавата си, пак щяла да им спадне икономика най-много. На България икономиката спадна с 5% миналата година, на Швеция спадна под 3.”

Той обърна внимание и на нарастващият брой на убийствата и самоубийства, на случаите на домашно насилие и агресия - знак за задълбочаващи се психологически проблеми в обществото заради социалната изолация.

Какви теми още коментираха Мира Радева и Владимир Каролев вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад