Четвъртата вълна: научени уроци или повторение на грешки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Няма кой да изписва безплатните медикаменти за лечение на КОВИД-19 в домашни условия. Това заяви в студиото на „Говори сега“ председателят на асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Според него проблемът е, че специализираните доболнични центрове за лечение на вируса нямат договор със здравната каса и затова нямат право да изписват рецепти с безплатни медикаменти. Според наблюденията му пък личните лекари, които имат право да изписват безплатни лекарства, са необяснимо пасивни.

Така в аптеките, които ръководи Костов, към момента не е изпълнена нито една рецепта за безплатни медикаменти за лечение на КОВИД-19 в домашни условия, изтъкна той в „Говори сега“. 9 лекарства за лечение на коронавируса се покриват от здравната каса изцяло, а други се продават на пациентите на символични цени – между 1лв. и 5лв. За всичко това обаче е необходима рецепта.

Според Николай Костов зелените сертификати не са достатъчни за справяне с разпространението на вируса. Той се обяви за затягане на противоепидемичните мерки.

Ако хората у нас не се ваксинират масово, държавата няма да издържи на кризата, коментира в „Говори сега“ и Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

Преди дни от организацията обявиха, че ще предложат на властите неваксинираните пациенти да заплащат част от разходите по лечението им в болница.

По данни на асоциацията болничното лечение на пациент с КОВИД-19 без усложнения излиза между 3000лв. и 3500лв. Ако се наложи пациентът да бъде лекуван с „Ремдесивир“, разходите се покачват с още поне 2400 лв. В същото време здравната каса плаща на болниците по клинична пътека 1200 лева на пациент. Лечението на тежките форми на КОВИД-19 излиза около 10 000лв. - 15 000лв. на пациент. Разходите обаче се очаква да се увеличат и заради инфлацията и повишаващите се цени на тока и на кислорода, който болниците подават на тежкоболните си пациенти.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад