Екскурзия до Космоса - мисия /не/възможна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Колко близо или далеч сме от момента, когато всеки, не само милиардерите, ще може да си купи билет и да отиде в Космоса? Какво ще означава за човечеството отварянето на космическото пространство? Струва ли си да инвестираме в космически проучвания, когато на Земята имаме толкова много проблеми?

Специално пред БНТ говори Саймън Дженър от американската компания "Аксиом Спейс", която догодина ще изпрати първите частни космонавти до Международната космическа станция.

"Пращам хора в Космоса" - така се представя в Туитър Саймън Дженър. Той е отговорен за подбора на частните астронавти. Четирима астронавти ще прекарат там 8 дни. Първата мисия е планирана за февруари 2022 г.

"Командирът на мисията ще е опитният астронавт Майкъл Лопес Алегрия. Той държи няколко рекорда за излизане в открития Космос. Той ще придружи останалата част от екипажа, които са наши клиенти. Ролята му е да гарантира, че те ще имат възможно най-безопасната и продуктивна мисия", заяви Дженър.

Планът е компанията "Аксиом Спейс" да реализира по две мисии на година. Първите четири са договорени и за тях ще се използва космическият кораб на "Спейс Екс". В момента Дженър подбира астронавти за шестата и седмата мисия.

"Всеки очаква, че астронавтите трябва да са в перфектно здраве. Това е така, ако съм в САЩ или Европа и се опитвам да подбера наистина най-добрите, които искат да правят кариера като астронавти. Не така стоят нещата, ако искате да летите в кратка мисия. За там трябва да имате добро здраве. Ще ви прегледаме, за да преценим има ли нещо, което би ви попречило да летите", обясни Дженър.

Вижте целия разговор на Детелина Калфова със Саймън Дженър във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад