Избори 2 в 1 - за какво да внимават гласуващите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Месец преди изборите - кандидатпрезидентските двойки са 24, а партиите, които за трети път тази година ще се борят за доверието на избирателите, са изправени пред тежката задача да мобилизират хората и да съставят редовен кабинет след вота на 14 ноември.

Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК коментира в студиото на "Говори сега" подробности около организирането на вота 2 в 1. По думите ѝ един месец е достатъчен да се обясни на гражданите как да работят с машината.

"Основният проблем е, че не всички избиратели имат пълно разбиране между двата вида вот - каква е разликата в мандата на президента какво правят партиите с 240-те народни представители", обясни Дечева

Политиката изключително много ни вълнува, но не обръщаме внимание на дребните детайли, заяви тя. За Румяна Дечева проблемите основно са в нашата информираност и трябва да имаме отговорност за това какъв глас подаваме.

Един от основните проблеми с организацията на вота е човешкият фактор, каза още Румяна Дечева. Комисиите са предлагани от политически партии - те постоянно сменят хората си до последния момент. Друг проблем е липсата на желаещи за участие в комисиите на определени места.

"Чисто психологически - колко можем да изискваме от хора, които са работили още от събота и сутринта и след вота започват да броят разписки и гласове? Възможно е някъде да има манипулации, но масово наблюдаваме преуморени и не добре обучени хора".

По думите ѝ имаме фундаментален проблем с електронното управление, а всичко произтича от закона, който ЦИК така или иначе трябва да приложи. В Изборния кодекс не е изрично регламентирано какво се случва, когато някой подаде документите си с електронен подпис, което оставя място за интерпретации.

"Неразбираемо е как тези хора, които за трети път избираме, допускат в законите да има такова разминаване, което дава възможност и едната и другата ситуация да бъдат правно защитими", коментира Дечева.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад