Covid 19 - протестът и управление на кризата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министър-председателят Кирил Петков коментира пред БНТ създалото се напрежение на протеста на "Възраждане" и призова да не се разделяме на различни групи, а когато става дума за живота и здравето на българите, да се обединим и да говорим заедно.
"В петък, когато карантината ми приключи, ще приема хора, излъчени от протеста, които са експерти. Този разговор трябва да бъде воден не на база лични мнения, той трябва да бъде воден от експерти, които имат реална идея как могат да се подобрят мерките".

До късно през нощта е работено върху нов модел на управление на ковид кризата, базиран на един основен фактор - процент на запълнените интензивни легла. Ако ги нямаме налични, рискуваме живота на хората, каза още Петков.
"Ще управляваме следващата вълна на база какъв процент от хората вече са влезли на ниво интензивни легла и това ще предопределя какви мерки ще взимаме. Чак в четвърта фаза - където 80% от леглата са заети, ще предприемем наистина строги мерки".

Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера, кометира мерките, които правителството предприема за Ковид кризата. Тя подчерта, че са против всякаква ескалация на конфликта, която поставя в риск живота на гражданите. 

"Нашето правителство, както премиерът Петков, така и министър Сербезова, заявиха своята готовност и доказаха, че са готови да влязат в диалог с всички граждани, за да могат да се чуят техните мнениия и да бъде взето най-правилното решение за управление и справяне с тази криза", подчерта Бориславова.

Правителството няма да се ръководи от натиск, а от истински данни - медицински, математически, различни други модели, които могат да допринесат истински за решаване на проблема. 

Предлага се решението на Пандемичния съвет кризата да се управлява не на база общ процент заболели от населението, а да се отчете действително каква част от населението е в тежко здравословно състояние поради усложнения от Covid заразата и така да залегне в плана водещият ктитерий за % на легла в интензивни отделения, които са свободни за приемане на пациенти в клинично състояние. Решението ще бъде гласувано от правителството утре.

Вижте повече във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад