Искрен Арабаджиев: Пенсионерите ще бъдат компенсирани през февруари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

1 млн. пенсионери не получиха обещаното - защо се случи така? По думите на председателя на социалната комисия проблемът е създаден от политиците предизборно. 

"Депутатите в 46-я парламент приеха Ковид добавката да бъде увеличена от 50 на 120 лв., повечето пенсионери я разглеждат като част от пенсията си. И когато намалиш Ковид добавката, което намалява ефективно и сумата, която получават пенсионерите, това създава напрежение", поясни в "Още от деня" председателят на Комисията по труда в НС Искрен Арабаджиев. 

Средното увеличение е 12,5% - направено беше чрез увеличение на тежеста на годината стаж, която има във формулата за пенсията. Това означава, че всеки пенсионер ще получи различно увеличение в зависимост от броя на годините стаж, които има. 

"Това доведе до 1 млн. пенсионери, при които това увеличение не успя да компенсира намалението с 60 лв. на Ковид добавката", обясни Арабаджиев. 

През февруари ще бъдат компенсирани с увеличение на Ковид добавката, а не размера на пенсията. 

Народното събрание днес е приело днес двата законопроекта, включени в дневния ред, а социалната комисия е провела редовното си заседание, въпреки протеста около парламента, заяви председателят на Комисията по труда Искрен Арабаджиев, .

Според него експертите трябва да се намесят при този протест, а не депутатите. И  категорично заяви, че подкрепят зеления сертификат и смятат, че това е начинът да бъде овладяна кризата.

Решението да се влиза със зелен сертификат в парламента е начин да заявим, че не сме по-специални от обществото и от останалите обществени места, където се влиза със сертификат, подчерта Арабаджиев. 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад