Д-р Александър Симидчиев: Всеки пети тестван е положителен за коронавирус

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Почти всеки пети тестван е положителен за коронавирус - това е 20% от тестовете, които се правят. Колкото повече тестовете се правят, толкова повече ще са положителните резултати. Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” пулмологът д-р Александър Симидчиев - депутат от “Демократична България”.

Той подчерта, че тестването се прави при наличие на симптоми. Добре е да има масово тестване, за да може да се определят горещите зони на разпространение на вируса, където да се прилагат по-специални мерки, допълни пулмологът.

“Малко повече прафилактика на разпространението, защото ако оставим вируса да си прави това, което винаги си е правил, той ще нарасне много бързо и блониците отново ще бъдат залети. Няма смисъл да поставяме нашата здравна система под такъв стрес. Имаме нужда от профилактика, достатъчно рано да взимаме мерки, които да намалят скоростта на разпространението на заразата”, препоръча д-р Симидчиев.

В отговор на въпрос за скритата заболеваемост той каза:

“За момента можем само да изграждаме хипотези. Обикновено при такова нарастване, което имаме през последните две седмици, което е към 130-140%, подозирам, че това, което тестваме, е една трета от това, което имаме като заболеваемост.”

По думите му вече имаме 4-5 жълти зони, като първи са били София, Варна и Бургас.

Какво още каза д-р Александър Симидчиев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад