Д-р Брънзалов: Логистични проблеми няма, въпреки това темпът на ваксинация е замрял

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Темпът на ваксинация на практика е замрял. Причината да буксува ваксинационният план на страната не е една - много са, а има и много, за които и аз не се сещам. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на БЛС.

Заедно със здравния икономист Аркади Шарков - анализатор в Експерния клуб за икономика и политика, коментира проблемите с хода на имунизация у нас - защо при изобилие от ваксини, интересът е слаб, и дали ще се наложи да се унищожават ваксини.

"Всичко това не говори добре за това, което ще се случи при една следваща вълна. Дано да ни подмине по-леко", добави той.

По думите му логистични проблеми вече няма - всеки може за минути да намери къде да се ваксинира и то в удобно за него време.

Големият парадокс е, че ваксини има, но няма желаещи за имунизация, съгласи се и Аркади Шарков.

"Макрофакторът е ваксинационният национализъм - много не припознават британски и американски ваксини и чакат руската, която пък по различни причини не е припозната от ЕК", отбеляза той.

Според него за слабия интерес към ваксините допринасят ниските нива на заболеваемост в момента, които карат хората да чувстват сигурност и да са спокойни. Все още не са малко и скептиците, които твърдят, че COVID-19 не съществува. Не на последно място е и нежеланието на политиците да се ваксинират публично и така да заявят ясно позицията си, че хората трябва да се имунизират, добави здравният експерт.

Какво още коментираха гостите в предаването вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад