Мариана Кукушева от Съюза на хлебарите и сладкарите: България очаква изключително богата зърнена реколта

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мариана Кукушева от : България очаква изключително богата зърнена реколта

В момента сме в жътва - един от най-благодатните периоди на годината. В Южна България тя почти приключва - а зърнопроизводителите определят качеството на зърното като добро, а добивите - като изключително добри. В Добруджа жътвата започва в понеделник - 12 юли, и очакванията са и там реколтата като качество и количество да е добра. Това съобщи в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"Тази година България очаква една изключително богата като количество реколта, която може би ще подмине и реколта 2019-а - тогава тя беше 6 млн. тона", уточни тя.

По думите ѝ за първи път от години има продажба на реколта в зелено и то на доста по-високи цени спрямо предишни години. Причината е, че в световен мащаб търсенето е повече от предлагането, заради употребата на жито в производството на спирт, които е в осоновата на дезинфектантите.

Поскъпването на електроенергията се отразява пряко в цената на хляба и хлебните изделия, подчерта Кукушева.

"Независимо какво ни обяснява КЕВР, трябва категорично да заявим, че българският бизнес използва най-скъпата електрическа енергия от цяла Европа. Тази цена не може да бъде преглътната и прескочена от нито един производител", заяви тя.

Според нея хлебопроизводителите не ползват никакви субсидии нито по национални или европейски програми, не участват в каквито и да е било мерки за спасяване на бизнеса или мерки, свързани с COVID.

"Хлябът е освободен както от субсидиране, така и от каквато и да е регулация. Затова всеки производител има абсолютно различни цена от останалите и във всеки град на България цената е различна", обясни председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя беше категоричва, че никъде по света няма толкова евтин хляб като в България и това не е популизъм, а абсолютен факт.

"Пазарната цена на хляба е с около 50% по-висока от доставната цена на хляба, т.е. доставната цена на хляба е нашата цена на хляба. Всичко останало е пакет от търговски надценки, отсъпки и ДДС", каза още Кукушева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад