Д-р Гергана Николова: Да не посягаме към антибиотик в случай на грип

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента положението с грипа е като бедстващите от наводненията райони. Така описа ситуацията д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Пред кабинетите има пациенти с ковид, грип и други респираторни оплаквания. Има варицела и скарлатина, от всичко по много, обясни тя.

И препоръча да не посягаме към антибиотик в случай на грип. "Грипът е вирусно заболяване, той се причинява от грипен вирус. Нито едно вирусно заболяване не се лекува с антибиотик.  Антибиотикът не лекува грипа и не сваля температурата, той убива бактериите, когато е подходящо приложен".

Имаме програма за борба със сезонния грип, с нея сме ваксинирали пациентите над 65-годишна възраст. Не зная по каква причина тази програма не се разширява, за да обхване и деца. Не може по безплатната програма за борба със сезонния грип да ваксинираме децата, каза още тя.

В момента не зная дали тази програма за ваксиниране на пациенти над 65-годишна възраст е разписана от финансовото министерство, допълни д-р Николова.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад