Д-р Христо Дамянов: В здравеопазването има огромни пари, но се харчат нерационално

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Състоянието на българското здравеопазване е критично, това заяви в "Денят започва" управителят на Центъра за интегративна медицина, специалист по онкология д-р Христо Дамянов.

Правилата се нарушават заради една здравна система, която е извън всякаква логика и всякакъв смисъл. Тази здравна система беше създадена през 2001-2002 г., като включваше и Здравната каса, и клиничните пътеки, заимствани от австралийския модел, коментира д-р Дамянов.

Той отново определи системата като пълен провал и призова колегите си от "Пирогов" да си припомнят какво се е случвало след въвеждането на тази система. След 2002 г. има множество протести на лекари и то за премахването й.

По думите му това, което сега прави служебният здравен министър Стойчо Кацаров са начални опити. Здравеопазването се нуждае от една цялостна радикална промяна, която е свързана с огромни политически и икономически интереси, бизнес интереси, както и от цялостна концепция.

Д-р Дамянов беше категоричен, че НЗОК се точи масово и от всички. Той посочи пример с пациент, на когото на два пъти е премахната простатната жлеза и показа документите за това, че на пациент през 2005 му отстраняват жлезата. Според издадените на същия пациент епикризи през 2011 г. простатната му жлеза отново е отстранена.

В здравеопазването има огромни пари, но те се харчат нерационално, категоричен е д-р Христо Дамянов.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад