Какви са възможните конфигурации в 46-ото НС? Анализ на Антоний Тодоров и Антоний Гълъбов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще бъде ли формулата на властта и формула на успеха? Какви са възможните пресечни точки в 46-ото Народно събрание? С анализ по темата в студиото на "Денят започва" гостуваха  политолозите проф. Антоний Тодоров и доц. Антоний Гълъбов.

Според проф. Тодоров формулите на правителственото мнозинство не са много, щом имаме опита от изборите на 4 април.

"Ясно е, че има формули, които могат чисто аритметично да бъдат съобщени, но те няма как да се случат. Ясно е, че има поне две партии, които са в известна изолация - ГЕРБ и ДПС, и всички останали не желаят да правят каквато и да е коалиция с тях. БСП също е квалифицирана като партия на статуквото... Остава единствено възможната формула, която да е около трите партии на протеста или промяната - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Те, обаче, ще трябва да разчитат на някаква подкрепа и за момента най-приемливата и логична изглежда тази от страна на БСП", очерта ситуацията политологът.

Според него тази конфигурация е "твърде несигурна, но и единствено мислимата".

Доц. Гълъбов заяви, че усещането му е, че "повече става дума за сценарии отколкото за формули".

"В петък "Има такъв народ" много ясно каза нещо, което се виждаше през цялото време, но тогава прозвуча официално - "Има такъв народ" не желае да бъде пакетиран заедно с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" като партии на протеста. Всъщност става дума за средно срочен политически проект, който има за цел да разруши съществуваща система и политическо представителство. Така че те по никакъв начин няма да се съобразяват нито с установените до момента практики, нито първи ще направят стъпка към изграждане на мнозинство", коментира той.

По думите му "Има такъв народ" е политически субект, който се движи по своя логика и всеки опит механично да се тласкат тези три партии към някакво взаимодействие е грешка.

Какво още казаха анализаторите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад