Д-р Лъчезар Томов: Имаме с по 20% спад на новите случаи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Имаме с по 20% спад на новите склучаи, който се дължи най-вече на София и на някои части в страната, други части - Враца и подобни няма такъв спад", съобщи д-р Лъчезар Томов, математик, в "Денят започва с Георги Любенов" за резултатите за последните 7 дни. Според него има разлика в това как се прилагат мерките, доколко се спазват. 

Най-добре се справиха с пандемията държавите, които реагираха рано - още в края на януари, началото на февруари, ние реагирахме в началото на м. март. И основното сред мерките им е затварянето на държавата, задължителната карантина от 14 дни, като не са отпуснали режима през лятото. Като примери д-р Томов даде Корея и Тайван, Тайван толкова рано реагира, че не му се наложи да прави локдаун.

Прогноза не може да се направи за след празниците какви ще са резултатите, защото не може да се предвиди как ще празнуват хората - тя зависи от тяхното поведение, отбеляза математикът. 

Направил е оценка, че смъртността сега ще започне леко да пада, което ще се покаже като по-бърз спад, защото имаме все повече възрастни хора болни, което означава, че все повече хора са в интензивно отделение и все по-дълго те ще бъдат лекувани.

Данните показват, че процентът заразени при нас не е голям, каза д-р Томов.  У нас болни са били 10-15 % от населението. 

НСИ отчита ноември за най-смъртноносен от 5 години насам - в България през този месец са починали 15 964 души, от Ковид - 2 681. 

При претоварената здравна система има хора, които се лекуват вкъщи, а са за хоспитализация, около 15-20% от новите случаи би трябвало да са хоспитализирани, но няма къде да се хоспитализират. Те се лекуват с пневмонии вкъщи, с кислородни апарати вкъщи. Това е болест, която е неуправляема, вие сте вкъщи, почивате, не влизате в регистрацията. Така обясни математикът голямата смъртност общо и ниската от случаите с Ковид.

Хората ходят болни на работа, тъй като заболяването често започва леко и без никакви симптоми, особено мъжете на възраст 35-55 години, и се забавят с лечението, други искат бързо да влязат в болница, но няма място.

 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад