Д-р Маша Гаврилова: Над 20% са отказалите се пушачи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политическите сили, които са се регистрирали за участие в парламентарните избори, да включат в предизборните си програми решения за проблема с тютюнопушенето в България. За това призоваха от Коалицията за живот без тютюнев дим.

Хората умират от сърдечносъдови заболявания, онкологични, белодробни, а тютюнопушенето е рисков фактор за тях. Това заяви в "Денят започва" д-р Маша Гаврилова от Коалицията за живот без тютюнев дим.  

По данни на СЗО ежегодно 8 млн. пушачи губят живота си. Затова е наложително да се предприемат мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Според д-р Гаврилова повишаването на акциза на тютюневите изделия и съответно поскъпването им, води до ограничаване на употребата им от младите хора, децата и по-възрастното население.

Електронните цигари са също толкова вредни, колкото и останалите изделия за пушене.

Много притеснени сме от данните, че в България момичетата пушат повече от момчетата. Това са бъдещите майки, които на възраст, в която искат да имат деца, са вече зависими, отбеляза д-р Гаврилова и допълни, че именно затова е призивът за предприемане на спешни мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Над 20% са отказалите се пушачи, каза в заключение тя.