Д-р Миндов: Проблемът е, че хората не могат да бъдат тестувани в първичната помощ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Спад на заболеваемостта с Ковид-19 у нас с близо 33% за последните две седмици. На какво се дължи това и може ли да стане устойчив процес по снижаване на заразяването с коронавирус. Това е свързано и с курортния сезон, правят се повече тестове на здрави хора, които пътуват извън страната, каза в Сутрешния блок председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

"Проблемът идва от хора, които са с някакви симптоми на Ковид, не могат да бъдат тестувани в първичната помощ, т.е. при общопрактикуващите лекари. Има една бариера и тя е финансова и административна, поставена пред първичната помощ и тези хора остават в момента в обществото неизследвани и разнасят вируса", заяви д-р Миндов.

Причината да не се тестват са и при личните лекари, които не могат да издадат направление за тестване, механизмът зюа издаване на такова направление е твърде сложен, посочи   
председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Пациент с Ковид бива изолиран в домашни условия в зависимост от неговото състояние. Около 95% от заразените са в добро клинично състояние, в повечето случаи забол1яването протича в лека форма и хората остават вкъщи под наблюдението на личния лекар, увери д-р Миндов.

"Проблемът е до поставянето на теста - първия тест, вторият тест се прави на 14-ия ден от РЗИ и той е безплатен, при първия тест се къса връзката", посочи той. За да се получи направление за тест, човек трябва да обикаля по кабинети на специалисти и така заразява хора.