Проектът на ГЕРБ за нова Конституция - анализ на Румяна Коларова и Първан Симеонов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политически ходове - обществено недоволство. Какъв е изходът? Анализът в студиото на Сутрешния блок на БНТ е на политолозите Румяна Коларова и Първан Симеонов.

Кой е най-рационалният ход в тази политическа криза и това остро политическо противопоставяне, на което сме свидетели в момента?

По думите на Румяна Коларова ходът на ГЕРБ с търсене на Велико народно събрание, конституционна промяна, която отива отвъд правомощията на обикновеното Народно събрание, е много силен ход. Стои обаче въпросът дали той е възможен, дали ГЕРБ ще го осъществи. От ключово значение е успехът или неуспехът на този ход. Следва въпросът дали той ще бъде легитимен и дали хората ще го приемат.

Според Първан Симеонов предложението на Бойко Борисов за промяна на Конституцията е "хитър ход. Като гражданин го намирам за ужасен". Ходът е хитър, защото не адресира протеста, а народа. "Всяка честна социологическа агенция ще каже, че вероятно 60-70% от хората ще приемат идеята за намаляване на депутатите и мажоритарен избор. Друг е въпросът дали хората разбират действително какви може да са последствията от тези ходове", отбеляа той.

Вижте целия разовор във видеото.