Д-р Пенков: Развитието на COVID у нас е под контрол

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Под контрол е развитието на заболяването", каза в студиото на "Денят започва" зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Новорегистрираните над 500 сучая на заразени с COVID-19 са по-скоро резултати от неделя и понеделник, които са съобщени днес, обясни той и уточни, че става въпрос за закъснение в нанасянето.

На 14-дневна база това са очаквани резултати. Всичко се следи. Инфекцията се разпространява на клъстърен принцип откъдето идват и многото бройки наведнъж.

"Много е важно да се спазват предписанията на здравните власти, за да може да ограничим разпространението. Това ще проверяваме дали се случва. Никой не е застрахован от проверки", категоричен беше д-р Пенков.

Според него не се налага въвеждането на по-сериозни мерки. Локдаунът ограничава правата на придвижване, правото на работа. Зам.-министърът е на мнение, че ние просто трябва да се научим да живеем в тези условия и да разчитаме на развитието на науката.

"Ние сме готови и на по-лош сненарий, така че ако има взрив, да можем да го поемем", увери той.

В момента има на разположение 8 400 налични легла, определени за COVID. От тях сега са заети 1 221.

Почти двойно увеличение беше направено при клиничните пътеки за лечение на COVID. В момента се обмисля начинът, по който ще се структурира работата на различните етажи на системата. От БЛС и сдруженията на личните лекари са поели ангажимент да създадат една стандартна процедура, по която да се работи със суспектни или болни хора. Същото се отнася за консултациите и извънболничната помощ.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад