Има ли пари за пенсии? Коментар на Иван Нейков и Красен Станчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Националният осигурителен институт предупреди, че един от стратегическите рискове е приходите от осигурителни вноски за общественото осигуряване да не са достатъчни, за да покрият разходите за пенсии, обезщетения и помощи. Една от основните причини парите да не стигат е демографията - населението застарява.

В студиото на "Денят започва" темата коментираха Иван Нейков - директор на Балканския институт по труда и социалната политика, и икономистът Красен Станчев от Софийския университет.

Пари за пенсии ще има, побърза да успокои зрителите Иван Нейков. Докладът на НОИ е рутинен и представлява анализ на рисковете през парите, които то управлява. Изводите в доклада са още по-стандартни, заяви той.

Тази година обстановката се утежнява от факта, че имаме около 107 000-110 000 нови безработни, които вече не внасят в пенсионната система, по-специално в държавното осигуряване. Приходите намаляват и подобрението на приходите от 2017 до началото на тази година, сега ще бъде изядено, отбеляза Красен Станчев.

Какво още казаха експертите вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад