Д-р Пламен Цеков: В общинските болници работят предимно пенсионери или хора в предпенсионна възраст

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Управителният съвет на Сдружението на общинските болници предупреди, че подава колективна оставка. Според ръководството на организацията голяма част от общинските лечебни заведения вероятно няма да могат да подпишат договора с Касата.

Поправка в Закона за лечебните заведения, приета преди около месец, регламентира, че управителите на публични предприятия, каквито са и общинските лечебни завадения, не могат да практикуват професията си на трудов договор в ръководеното от тях предприятие, което на свой ред прави невъзможно сключването на договор със Здравната каса, съобщи в студиото на "Още от деня" управителят на общинската болница в Севлиево д-р Пламен Цеков - член на УС на Сдружението на общинските болници, бивш управител на НЗОК и бивш депутат от ГЕРБ.

"Лечебното заведение трябва да има определен набор лекари-специалисти. В почти всички общински болници управителите участват и в съответните отделения по своята профилна специалност и така защитават клиничните пътеки и лечебните заведения да работят по тях", обясни той и добачи, че има случаи, при които управителят е единственият специалист в определена област не само в болницата, а и на територията на общината.

Според него, ако натискът върху здравната система продължи повече от два месеца, всички ще се изправим срещу сериозен проблем - "да няма кой да влиза при болните".

"Системата не се е провалила. Ние имаме достатъчно лекари и медицински сестри, но в определени точки на България нещата не се случиха така, както бяха разписани. Виждаме къде са проблемите - те са в големите градове... В малките градове проблемът е друг - психозата, страхът да не се заразят, защото персоналът в общинските болници в по-голямата си част са пенсионери и в предпенсионна възраст. Те предпочитат да напуснат, за да съхранят здравето си", поясни д-р Цеков.

По думите му "лекари има, но те са на предела, те са накрая на ресурса". Сдружението на общинските болници от години се опитва да сигнализира, че в общинските болници не постъпват млади лекари.

"Защото системата на специализация в България е крайно неадекватна спрямо ситуацията, в която се намираме. Така е устроена наредбата, че младите лекари нямат стимул да идват в общинските болници, защото не могат да придобият специалност там. Те трябва да са в университетска или областна болница, откъсват се за дълго време от родното си място и след това въобще не искат да се върнат", подчерта управителят на севлиевската болница.

Какво още коментира д-р Пламен Цеков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад