Д-р Симидчиев: Ваксинирайте се против грип като профилактика срещу COVID през есента

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Д-р Александър Симидчиев отбеляза, че днес е вторият ден по интензивност на позитивни тестове от началото на пандемичния процес. В този месец, когато всички очакваха те да намаляват, случаите се увеличават. Очевидно епидемичинят процес не стихва. Заразност има. Трябва да се опитваме да контрабалансираме с физическо дистанциране, хигиена на ръцете и маски на закрито, но както е правилно те да се носят, каза пулмологът.

По отношение на готовността на здравната система, той подчерта, че легла има достатъчно, но има проблем с компетентните медицински специалисти.

Лекарят очаква остър проблем да възникне през септември, когато ще настъпят и инфекции с други респираторни вируси. Те дават идентични оплаквания - кашлица и кихане - и няма да бъде ясно какъв точно вирус хората са срещнали. Вариантите за проверка са или да се смята, че всички имат коронавирус, или да се тества масово. Такова тестване означава, че драматично ще се увеличат разходите за тестване, обясни д-р Симидчиев. По думите му могат да се предприемат превантивни мерки: да се обучат хората, за да знаят, че е особено важно тогава да се носят маски, или да се направи профилактична ваксинация срещу класическия грип още сега.

Какво още ни посъветва д-р Симидчиев за предпазване от заразата вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад