Деница Сачева: Почти 165 000 души са запазили работата си по мярката 60/40

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Ние не сме чули конкретни искания към момента, искания, които са свързани с идеи. Чули сме искания, които са свързани с оставки и диалогът продължава да бъде диалог за хора, а не - за идеи", каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ социалният министър Деница Сачева. Тя изрази готовност да се срещне, да разговаря и да обсъжда идеи.

От няколко месеца насам се работи по бъдещия програмен период на ОП "Развитие на човешките ресурси" по посока младежка безработица и овластяването на младите хора с умения, така че да могат да налерят реализация на трудовия пазар. Почти 500 милиона лева са предвидени за обучения по дигитални умения. Пазарът на труда остава сериозен сегмент в сферата на оперативната програма. Особен акцент има върху социалните мрежи, върху работата с уязвими хора и деинститунализацията на възрастните хора.

"България ще получи 29 милиарда като съотношението грантове-заеми е 84 към 16 в полза на грантовете", обясни Сачева. Тя каза, че трябва да сме бързо подготвени с проектите и програмите, с които бихме могли да кандидатстваме. Има сформирана работна група, говори се и със социалните партньори. "Общите ни цели трябва да бъдат насочени към това как да повишим конкурентноспособността."

"Ние бихме искали безработицата да се задържи в процента от около 6,5 до 7% до края на годината. Повече от два месеца вече задържаме нивата на безработица благодарение на програмите, които реализираме." За месец юни има рекорден брой на хора, които са започнали работа - 37 000, надеждите са до края на месец септември да има добри резултати и да се запазят работните места на почти 300 000 души.

Министър Сачева подчерта, че мерките трябва да се правят поетапно и да отчитат съответната икономическа и социална ситуация към конкретния момент. Когато става дума за мярката 60/40, то тя ще действа до 30 септември и във втората половина на месеца ще трябва да се разработи нов дизайн. По тази мярка почти 165 000 души са запазили работните си места. Над 160 милиона вече са изплатени, продължава поетапното разплащане по първия дизайн на мярката, по втория дизайн вече е започнало кандидатстването.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад